7 Şubat 2010

Superbowl...




Dünyanın en medyatik kulüplerarası spor organizasyonu Superbowl bu gece TSİ ile 01:30'da Miami'de gerçekleştirilecek. Amerikan basınının öngörülerine göre 40. Superbowl maçını ABD'nin nüfusunun 3'te 1'i yanı yaklaşık 100 milyon izleyeci ekranları başında takip edecek.

Amerikan kanalları Superbowl hazırlıklarına başladılar bile. Yemek tarifi verilen programlarda Superbowl menüleri tanıtılmaya başlandı. Kalburüstü bütün markalar ise reklam kuşakları için hazırlıklarını yaptılar. Superbowl reklam kuşaklarının dünyanın en pahalıları arasında yer aldığını ve genellikle bu reklamlarda yaratıcılığın doruğa ulaştığını hatırlatmak yersiz olur herhalde.

Neyse biz maça dönelim. Sun Life Stadium'da oynanacak karşılaşma konusunda tek tereddüt son günlerde etkisini gösteren yağmur. Amerikan Futbolu her ne kadar fizik gücün ön planda olduğu bir spor olsa da teknik yapı ve görüş alanı bu sporun en önemli unsurları arasında yer alıyor. Bu nedenle sağnak yağış sporcuları (özellikle koşucular ve oyun kurucular) olumsuz bir şekilde etkileyebilir.





Takımlara bakacak olursak: New Orleans Saints tarihinde ilk Superbowl maçına çıkıyor. Ama bu tecrübesizlik sizi şaşırtmasın. Saints takımı NFC'de bileğinin hakkıyla şampiyon oldu. Konferans finalinde efsane isimlerden Brett Favre'nin (40 yaşındaki oyun kurucunun bu maç sonrasında sporu bırakması kesinleşti gibi) takımı Minnesota Vikings'i mağlup ederek Superbowl biletini elde ettiler. New Orleans ayrıca normal sezonda kaydettiği 510 sayıyla (tüm zamanların 9. en yüksek skoru) ligin en skorer takımı olmayı başardı. Katrina kasırgasının yerle bir ettiği New Orleans şehrinin takımı olan Saints bu doğal afetin hedefi olması nedeniyle futbolseverler arasında sempati toplamayı da başardı. New Orleans'ın mucizeyi başarması için hem ofansif hem de defansif anlamda sağlam olması gerekiyor. New Orleans'ın oyun kurucusu Drew Brees'in performansıda bu anlamda kilit nokta olarak göze çarpıyor.





New Orleans Saints'in karşısında favori olarak gösterilen İndianapolis Colts ve efsane oyun kurucu Peyton Manning olacak. NFL tarihinde 10 yıla 40 bin yard isabetli pas sığdıran tek isim olan Manning için bu maç özel bir anlam taşıyor. 34 yaşındaki yıldızın babası Archie Manning (New York Giants'ın şu andaki oyun kurucusu Eli Manning'de kardeşi unutmayalım) 70'li yıllarda New Orleans forması giyiyordu. Manning'de çocukluğunun büyük bir bölümünü New Orleans soyunma odasında geçirdi. Aynı zamanda rakip takımın oyun kurucusu Drew Brees'in çok yakın arkadaşı olan Manning bu gece takımının kuşkusuz en büyük kozu olacak. 3 sezon önce Miami'de oynanan Superbowl'u kazanan İndianapolis ligin 9. hucümuna sahip olsa da defansif anlamda New Orleans'tan çok üstün. 4 kez MVP seçilen Peton Manning'in görevi de New Orleans'ın defansif oyunlarını bozmak olacak.

Ne olursa olsun keyifli ve skor açısında cömert bir Superbowl olmasını diliyoruz.

Hak eden kazansın :)

Hiç yorum yok: